LNĚNÉ ZÁCLONY A ZÁVĚSY – dotek přírody pro Vaše okna.

Zamilovali jsme se do záclon a závěsů ze lnu. Často se mě ptáte, v čem jsou jiné než ty klasické z umělých vláken. A já odpovídám, že v mnoha ohledech jsou jiné a mnohem lepší.

Záclony ze 100 % lnu.

Připravte se na to, že už na dotek i pohled jsou jiné. Mají viditelnou strukturu. Pouhým okem můžete vidět směr vodorovných a svislých lněných přízí. Tyto záclony jsou o něco méně průhledné, než ty umělé. Ale stále propouštějí spoustu denního světla a vy budete bez problémů vidět ven. Zatímco z exteriéru směrem dovnitř bude viditelnost mnohem menší. A to je velké pozitivum pro vaše soukromí.
Pokud nepotřebujete místnost více zastínit, nebo na noc zastřít tak, aby nebylo dovnitř téměř vůbec vidět, můžete lněné záclony použít místo závěsů.
Budete tak mít lehké, vzdušné a velmi efektní záclony a závěsy v jednom. Tato možnost vám umožní sledovat okolí domu, nezabrání krásným výhledům a poskytne příjemnou atmosféru v interiéru vašeho domova. Lněné záclony dodají interiéru jemnost a přírodní tón.

A co je ještě na nich úžasné?

Nevytvářejí statickou elektřinu a odpuzují prach.

 

Závěsy ze 100 % lnu.

Ne každý má to štěstí na krásné výhledy bez dotěrných pohledů. Pokud se to týká právě Vás, určitě doporučuji lněné záclony zkombinovat se lněnými závěsy. Docílíte tak pocitu soukromí a zachováte přírodní vzhled Vašeho domova. Vždy, když to bude nutné, závěsy zastřete. Dvojitá vrstva záclon a závěsů vytvoří v místnosti příjemné šero a zvědavým pohledům zabrání nahlížet dovnitř.
Závěsy také mohou splňovat estetickou funkci.

Hezky nařasené a odhrnuté po stranách oken budou ozdobou vašeho bydlení. Bohatá paleta barev našich lněných látek potěší každý interiér.

 

PÉČE O LNĚNÉ ZÁCLONY A ZÁVĚSY

Před samotným šitím, materiál vždy vysrážíme v pračce. Potom ho vyžehlíme, stříháme a teprve potom šijeme. Takže k vám domů přijdou závěsy a záclony již vysrážené.
Po rozbalení je můžete přežehlit žehličkou s napařováním na vyšším stupni.
Žehlete z rubové strany. Zabráníte tak tvorbě nežádoucího lesku na látce. Potom zavěste.

Když se v budoucnu rozhodnete záclony/závěsy vyprat, doporučujeme prát na 30°c.
Zvolte prosím krátký, šetrný program. Prodloužíte tak jejich životnost. Nadšenci lnu mohou prát v rukou ve vlažné vodě. Určitě Vám záclony za to poděkují svou dlouhotrvající krásou. Ať už perete v pračce nebo v rukou, používejte prosím tekuté prací prostředky a na aviváž ani nepomyslete. Ždímejte v pračce na nejnižších otáčkách. Pokud se vám líbí přírodní, mačkavý vzhled záclon/závěsů, nemusíte je vůbec žehlit. Stačí, když je po vyždímání potřásáte a zavěsíte.
Počítejte ale s tím, že nevyžehlené budou o něco kratší. Žehlením ve směru délky dosáhnete původní délky, jaká byla před vypráním.
Žehlit doporučuji ještě mírně vlhké a v jednom směru. Berte prosím na vědomí, že len je 100 % přírodní materiál a přesto, že jej před šitím vysrážíme, má ještě zbytkovou srážlivost cca 1-2 %.
 A tak jako všechny přírodní materiály, i len reaguje na sluneční paprsky.
Takže po čase budou místa trvale vystavena slunečnímu záření o něco bledší. S tím je třeba se smířit.

Myslím, že je to velmi malá daň za úžasný, přírodní materiál, který nezadržuje alergeny, voní přírodou a čistotou.