Proč právě len

Proč právě len

Miluji přírodu a vše přírodní. S láskou se starám o svou zahradu a rostliny v ní. Učarovala mi čistá krása přírody a vše co z ní pochází. Snad to byl osud, když se mi úplnou náhodou dostala do rukou první lněná tkanina, která si mě okamžitě podmanila.

Beznadějně a celou svou bytostí jsem podlehla neopakovatelnému kouzlu lnu. Zbožňuji jeho vůni, klouzavost i pevnost a jemnost zároveň. Neskutečně si užívám práci s ním a vždy vám budu tvrdit, že je to ten nejúžasnější a nejneopakovateľnejší materiál, jaký jsem kdy držela v rukou.
Abyste mě pochopili a uvěřili mému nadšení, přečtěte si následující řádky o tom, jaké jedinečné přednosti má len.

 

Přednosti lnu

1. Maximálně šetrný k životnímu prostředí.
Proč? Neboť na jeho pěstování se používá mnohem méně pesticidů a hnojiv, než na jiné plodiny. Jeho vlákna jsou recyklovatelné a nakonec biologicky rozložitelné.


 

2. Je přirozeně hypoalergenní, antibakteriální, tedy maximálně vhodný pro alergiky.
Proč? Je rezistentní vůči plísním, pylem a prachu, nevytváří statickou elektřinu. Zjednodušeně řečeno: nepřitahuje, tedy nepohlcuje prach a to vyhovuje nejen alergikům, kterých je čím dál tím víc.


3. Len je vysoce prodyšný. A tím přímo předurčen i na výrobu ložního prádla či oděvů.
Proč? V létě příjemně chladí a v zimě naopak hřeje. Vlákna obsahují oleje, které chrání i léčí naše tělo při dlouhodobějším používání.


4. Jeho předností je vysoká savost - absorbce vlhkosti.
Proč? Lněná vlákna jsou schopny přijmout až 30% vody a přitom nejsou na omak mokré a působí chladivo. Proto je len vhodný na letní oblečení či na výrobu bytového textilu jako jsou utěrky, ubrusy, závěsy ale i zmíněné povlečení.


5. Jeho výhodou je, že jsou vlákna vysoce odolné vůči oděru i teplu.
Proč? Len snese i teploty přes 200°C. Proto ho můžeme bezpečně vyvářet, žehlit na nejvyšším stupni, protože lněné vlákno má dlouhou životnost a stárne velmi pomalu. (Pozor, při uváděné teplotě mám na mysli čistý lněný produkt bez vzorů a použitých krajek) Tím, že jsou vlákna velmi odolné, drží svůj tvar. Čím více budete lněnou tkaninu prát, tím bude jemnější, měkčí a krásnější. Ve skutečnosti nejkrásnější se stává po třech letech používání - zde už bavlna se svou životností končí.


6. Chrání před UV zářením
Proč je to dobré, víme všichni.


7. Mačkavost je jeho předností .
Proč? Žádná jiná tkanina se nemačká tak nádherně a neopakovatelně jako lněná. Len nevyžehlíte tak, aby byl maximálně hladký. A byla by to škoda. Je to čistě přírodní materiál a tak se i chová. Proto pokud Vám někdo nabídne "len", který se nemačká, vězte, že tento je upravován chemickými postupy a zbavený svých největších předností, pro které je len tak žádanou komoditou ve vyspělém světě.




Na závěr pár slov a doporučení zanícené autorky tohoto článku:

Mnozí milujeme styl shabby chic a natur. A přesto mnozí mají předsudky právě z mačkavosti lnu. A nejsou shabby či natur styl představiteli něčeho přirozeného, opotřebovaného či ošuntělého? Mimo jiné, z jakého materiálu měli naše staré matky ve svých příbytcích ubrusy, prostěradla či povlečení? Mnozí len nežehlí záměrně, neboť chtějí zachovat jeho přirozený vzhled. Ale když ubrus či jiný výrobek z něj vyžehlíte na nejvyšším stupni s napařováním, je překrásný a okouzlující. Jistě mi dají za pravdu mnohé naše, stejně nadšené zákaznice a přítelkyně.

A ještě jedna důležitá věc. Máte obavy jak ošetřit lněný ubrus, když ho polijete červeným vínem? Udělala jsem pro vás malý test. Polila jsem bílý len i krajku červeným vínem a následně ošetřila tímto způsobem: ubrus jsem hned po ušpinění zasypala kuchyňskou solí, nechala působit dvě tři minutky, potom jsem ho namočila do studené vody a oprala v rukách. Látka zrůžověla, pak zmodrala. Vypadalo to hrozivě. Potom jsem aplikovala prostředek na skvrny, opět vyprala v rukou a prepláchala v teplé vodě. Ubrus zůstal nádherně bílý. Krok se solí a studenou vodou určitě vyzkoušejte, pak můžete na skvrnu aplikovat přípravek na skvrny a vyprat v pračce na čtyřicítce. 

Autorka článku: Patricia Richterová